Soorten huisdieren

Er zijn vele verschillende soorten huisdieren die thuis gehouden kunnen worden. De mens heeft eeuwenlang tijd en energie gestoken in het verhuiselijken van wilde beesten. Over de tijd heen hebben zich diverse rassen ontwikkeld en is er een verscheidenheid aan huisdieren ontstaan.

Verder kunnen dieren onderling ook enorm van elkaar verschillen. Daardoor heeft elk gezelschapsdier zijn of haar eigen behoeftes, gedragingen, benodigde leefomgeving en de passende verzorging en aandacht nodig. Soorten die vaak binnenshuis gehouden worden zijn over het algemeen in te delen in drie categorieën. Dat zijn roofdieren, knaagdieren en vogels. Tevens zijn er nog een aantal typen die erg gewild zijn zoals reptielen, vissen en gehoefde dieren zoals paarden. Deze hebben vaak zeer specifieke leefomstandigheden nodig waardoor ze niet binnen gehouden kunnen worden of enkel met speciale apparatuur. In uitzonderlijke gevallen worden ook insecten en andere geleedpotigen als huisdier gehouden. Men kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een mierenkolonie voor een schoolproject.

Roofdieren

Van alle soorten huisdieren zijn de roofdieren het meest bekend en het meest geliefd. Men denkt gauw aan ‘honden en katten’ wanneer men aan huisdieren denkt. Deze twee groepen zijn dan ook het meest populair om in huis te hebben. De statistieken van het CBS wijzen erop dat ongeveer 20% van alle huishoudens minstens één hond heeft. Voor huishoudens met katten ligt dat rond de 25%. In eerdere jaren lag dat hoger, rond de 35%. In het geval van de huishoudens met honden is het opvallend dat dit met name gezinnen zijn met kinderen. In enkele gevallen worden fretten gehouden als roofdier.

Knaagdieren

Van de knaagdieren zijn de konijnen heeft meest populair als huisdier. Zo’n 5% van alle huishoudens heeft een konijn. Alle andere knaagdieren bij elkaar opgeteld zijn goed voor ongeveer 4% van alle huisdierhouders is het niet goed bekend welke soort het meest populair is als huisdier. Verder zijn overige statistieken niet goed bekend doordat alleen konijnen gemerkt en daarmee geteld worden in de fokkerij.

Vogels

In het geval van vogels zijn de zang- en siervogels de meest populaire huisdiersoort, maar toch zijn postduiven in aantal groter. Zo’n 8% van alle huisdiereigenaren heeft een zang- of siervogel, terwijl slechts 1% postduiven houdt. Toch zijn er meer dan twee keer zoveel postduiven in Nederland dan andere gedomesticeerde vogels. Dat komt doordat er gemiddeld zo’n 80 vogels gehouden worden per duivenhouder, terwijl er gemiddeld ongeveer 6 vogels gehouden worden per eigenaar van andere soorten vogels. Het online zetten van uw links kan makkelijk in ons register.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *