Huisdieren verzorgen

Dieren kunnen heel goed met mensen samenleven, de ene soort net wat beter dan de ander, maar in alle gevallen is een goede verzorging van cruciaal belang. Huisdieren verzorgen is een grote verantwoordelijkheid. Dieren die in de stad leven zijn veelal volledig afhankelijk van hun baasje.

Zo kunnen vissen hun kom niet uit; zullen honden van tijd tot tijd uitgelaten moeten worden en kunnen hamsters, cavia’s en andere knaagdieren hun kooi niet verschonen. Verder kunnen ze door de vele bestrating en beperkte leefgebieden op eigen kracht niet voldoende voedsel vinden wanneer ze zouden worden losgelaten. Dat een eigenaar voldoende aandacht, voedsel en verzorging aan zijn of haar huisdier geeft mag daarom als vanzelfsprekend geacht worden.

Ieder dier is echter anders. Ze verschillen biologisch van elkaar, maar ook qua gedrag en behoeftes. Zo hebben katten over het algemeen minder directe aandacht nodig dan honden. Het is daarom belangrijk om te weten wat elke diersoort nodig heeft wat betreft voedsel, leefruimte, aandacht, verzorging van vacht en dergelijken. Wanneer je precies weet hoe je jouw huisdieren het best kunt verzorgen kan je ziektes en dierenleed voorkomen. Wilt u uw eigen link toevoegen aan een online register? Zie dan de website voor de mogelijkheden.

Honden

Honden zijn bijzonder sociale dieren. Om deze huisdieren goed te kunnen verzorgen is het belangrijk om te weten dat hun gedrag deels wordt bepaald door de hiƫrarchie waarin ze leven. Hondeneigenaren zullen hier rekening mee moeten houden. Een gezelschapsdier, zoals een hond, beschouwen als een mens kan daardoor tot gedragsproblemen leiden. Het dier kan dominant worden en bijten. Verder is het noodzakelijk dat een hond dagelijks uitgelaten wordt, onder andere opdat deze zijn behoefte kan doen. Men zal dan een zakje mee moeten nemen om de uitwerpselen te kunnen verwijderen. Ook is het van belang om honden met lang haar goed te verzorgen. Regelmatig kammen om klitten te voorkomen is daarbij erg belangrijk. Zo heeft ieder hondenras een eigen methode om verzorgd te worden.

Katten

Katten zijn op sociaal niveau minder afhankelijk van mensen. Wil men deze huisdieren verzorgen dan zal men er onder andere rekening mee moeten houden dat dit nachtdieren zijn. Ze kunnen op, voor mensen ongemakkelijke, tijdstippen behoefte hebben aan voedsel of om naar buiten te gaan. Katten met lang haar moeten van tijd tot tijd geborsteld worden om klitten tegen te gaan. Daarnaast zijn deze huisdieren bijzonder wendbaar en acrobatisch aangelegd. Ze kunnen daardoor op plekken komen waar je ze liever niet wilt hebben. Wanneer er in het huisgezin enkele familieleden zijn die allergisch voor kattenharen zijn kan deze eigenschap een probleem zorgen, omdat deze dieren door hun wendbaarheid blokkades makkelijk kunnen omzeilen. Naast het regelmatig afspreken met de dierenarts om te ontwormen en vlooien te verwijderen zijn katten erg eenvoudig om als huisdier te verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *