Een mol in de tuin, wat nu?

Daar zit je dus niet op te wachten, een mol in de tuin. De molshopen verraden echter de aanwezigheid van het tot 2005 nog beschermde dier. Constateer je molshopen, dan is het zaak snel in actie te komen. Er zijn verschillende manieren om een mol in de tuin te verjagen. Meest gebruikte is de mollenklem.

Mollen zijn graag in een humusrijke omgeving

Mollen zijn gek op regenwormen en in hun jacht op die dieren graven ze een gangenstelsel onder de grond, de molshopen bovengronds zijn er het gevolg van. Mollen begeven zich graag in humusrijke grond en ze mogen tegenwoordig gewoon bestreden worden. Hoewel de mollenklem het meest gebruikt wordt, zijn er meer manieren om de mol uit je tuin weg te krijgen.

Meer schade dan alleen molshopen

Een manier is vaak het gras maaien met een elektrische grasmaaier. Dat geluid irriteert de mol namelijk mateloos. Een keer extra maaien kan dus nooit kwaad. Je kunt mollen verdrinken, een mol levend vangen en er zijn zelfs rookpatronen tegen mollen, die overigens meer schade veroorzaken aan je tuin dan alleen de molshopen. Zo worden wortels van planten losgewroet, heb je ineens meer onkruid en stenen aan de oppervlakte. Bovendien kan de grond door toedoen van de mol verzakken.,

 

Verjaag de mol met geluid

Je kunt een fijnmazig gaas ingraven van tenminste veertig centimeter diep en tien centimeter boven de grond of je zorgt dat je een keizerskroon of een kruidblad wolfsmelk in je tuin hebt. Deze planten zorgen dat je geen mol in de tuin krijgt en de mol liever naar de buurman gaat. Mollen begeven zich overigens het liefst in humusrijk grond. Als je te maken krijgt met een mol in de tuin, dan kun je die met geluid verjagen, bijvoorbeeld door een glazen fles zonder bodem in de molshoop te plaatsen of dus door vaker het gras te maaien. Ook zijn er ultrasone apparaten te koop. Ook rookpatronen werken prima om de mol te verjagen.

Markeer de plaats van de mollenklem

Meest gebruikte product in de strijd tegen mollen is de mollenklem. Deze klem is van metaal en kent een lange levensduur. Bovendien is een mollenklem allesbehalve duur en is het relatief eenvoudig te plaatsen. Wel vergt het enige kennis en ervaring. Het is uitermate belangrijk de klemmen op de juiste wijze te plaatsen. Doe je dat niet, dan is de mol niet op slag dood, iets dat met een mollenklem wel de bedoeling is. Verdiep je dus wel eerst in de gangen van de mol en plaats de klem op de goede plaats. Markeer wel altijd even de plaats waar je de klem geplaatst hebt. Zo weet je waar de klem geplaatst is en kun je na een paar dagen zien of de mol al gedood is. Een mol in de tuin is nooit leuk. Als je met huis- tuin en keukenmiddelen de mol kunt verjagen, dan is dat prima natuurlijk. Je kunt echter ook kiezen voor klemmen of met professionals in zee gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *