De beste soorten vogelvoer

 

Er bestaan ontzettend veel soorten vogels. Veel vogels eten verschillende soorten vogelvoer. In winkels en online zijn verschillende mengsels van zaden en strooivoer te vinden. Wij hebben op een rijtje gezet welke vogels welk vogelvoer eten.

 

De 5 verschillende soorten vogelvoer

Voor mensen die als hobby vogels in een kooi of volière onderhouden, hebben we verschillende soorten vogelvoer opgedeeld in 5 groepen, namelijk:

  • Insecteneter voer
  • Zaadmengelingen
  • Vruchteneter voer
  • Supplementen (Sepia, Vogelgrit, maagkiezel)
  • Pellets

Er zijn dus verschillende soorten speciaal vogelvoer, maar zelfs hieronder kun je weer onderscheidt maken in het soort mengeling. Maar welke vogelsoort eet nu welke mengeling?

 

Welke soorten vogelvoer eten welke vogels?

 

Maar natuurlijk leven er ook een heel aantal Natuurlijk leeft het overgrote deel van de vogels gewoon in de natuur. En die eten allemaal ook weer andere soorten vogelvoer. We hebben de bekendste en meest voorkomende vogels op een rijtje gezet en benoemen welk soort vogelvoer zei het liefst eten.

Mezen zijn vooral fan van iets grover vogelvoer. Dus pinda’s, zonnepitten, en vetbollen vinden mezen erg lekker.

Mussen en vinken hebben allebei een beetje dezelfde smaak. Ze eten vooral onkruidzaden, zonnepitten, pindablokken, pinda’s en bruine broodkruimels.

Ook een bekende vogel is de roodborst, deze is een echt liefhebber van Havermout, gehakte pinda’s, meelwormen en veel vetproducten. Hier houdt de winterkoning ook erg van, maar deze kan je ook geraspte kaas voeren.

De vogel die we niet moeten vergeten is natuurlijk de specht, deze eet vetproducten, pinda’s, zonnepitten, pindablokken en pinda cakes. En dit geldt ook voor de soortgelijke vogels genaamd boomklever en boomkruiper.

 

Welke soort vogelvoer is goed en welke niet?

 

Er zijn dus vele verschillende soorten vogelvoer die vogels lekker vinden, maar is dit allemaal wel goed voor de vogels?

Wat vogels nodig hebben, verschilt per seizoen. In het voorjaar en richting de zomer zijn kleine diertjes goed en in de winter en herfst hebben volgens veel energie nodig, dus is het belangrijk om veel vet te eten. Daarbij komen dan nog enkele dingen die ze het hele jaar door kunnen eten zoals zaden, fruit, pinda’s en rozijnen.

Wat mogen vogels nou echt niet hebben? Vogels mogen geen producten die zout of melk bevatten. Daarbij is een verkeerde verpakking van het voer ook niet goed, want vogels kunnen al snel stikken van bijvoorbeeld een plastic netje (van vetbollen). Boter kan een laxerende werking hebben en is daarom niet aanbevolen. Over het algemeen is het ook niet goed om vogels overmatig te voeren, want hierdoor komt er ongedierte op af en zullen ziektes snel verspreid worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *